esmaspäev, 19. november 2018

Sven Regener "Berliini bluus"



Sven Regnerer on saksa muusik ja kirjanik, kelle sulest ilmus esikromaan "Berliini bluus" (orig "Herr Lehmann") aastal 2001. Romaan, mis kirjeldab noore üksiku mehe elu Berliinis 1989 aasta suvel ja sügisel, kogus popolaarsust ning järjeraamatud ilmusid Saksamaal 2004. ja 2008.aastal. Kuna enamus tegelastest on raamatus mehed, siis võik ju teost "meestekaks" nimetada - oli selline pigem lõbus ajaviite lugemine, mil koos peategelasega sai mööda Berliini  ringi longitud. Kuna ise olen mitu korda Berliini külastanud, siis tekkis lugedes ikka aeg-ajalt kujutluspildikesi silme ette (nii oli ka siis, kui lugesin kunagi raamatut "Naine Berliinis"). 


Kas see siis ongi elu, kui enamuse ajast veedad kõrtsis tööd tehes või lõbutsedes ja varahommikuti jõuad pooleteisetoalisse korterisse lõpuks magama, et õhtul taas alustada? "Hakkan lihtsalt astuma, mõtles ta. Küllap ülejäänu tuleb kuidagi iseenesest."(lk 230)


"Härra Lehmann on omapärase sarmiga kolmekümnendale eluaastale lähenev lääne-berliinlane. Kaine pilguga elu tragikoomikat registreerides kulgeb ta läbi argipäeva – ja igatahes mitte liiga kiiresti, kui selleks just tõelist vajadust ei ole. Lihvitud vältimismanöövrid ja heroiline tegevusetus on võimaldanud introvertsel õllesõbral aastaid vanemate, korteriomanike, tööandjate ja naiste pretensioone tõrjuda. Aastal 1989 elab härra Lehmann jätkuvalt oma pooleteisetoalises üürikorteris ja öistes Berliini kõrtsides vastutusevaba elu. Ilusat elu, nagu härra Lehmann ise on veendunud. Vahetult enne kolmekümnendat sünnipäeva aga murrab tema väiksesse armsasse rutiini üks häire teise järel..."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar